Πατάτες...οι λατρεμένες,μικρών και μεγάλων!
Ιδού μερικά κόλπα για να κάνουμε νόστιμες και λαχταριστές πατάτες,
που αγαπάνε μικροί και μεγάλοι!!!
---------------------------------------------------------
Πατάτες τηγανιτές
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πατάτες φούρνου
---------------------------------------------------------
Πατάτες τηγανιτές
- Θέλετε τραγανιστές πατάτες τηγανιτές και να σας ρωτούν όλοι πως τις πετύχατε;Θα σας πω ένα μικρό κόλπο,θέλει λίγο χρόνο όμως...Τις τηγανίζετε μέχρι να μαλακώσουν αλλά είναι ακόμα άσπρες.Τις βγάζετε και τις αφήνετε 5-10 λεπτά να κρυώσουν.Τις ξαναρίχνετε στο καυτό λάδι και τελειώνετε το τηγάνισμα.
- Αν έχετε παιδιά ή κάποιον που θέλει με όλα τα φαγητά και πατάτες τηγανιτές (ήξερα κάποιον που αν δεν είχε τηγανιτές πατάτες στο τραπέζι,ακόμα με φακές...δεν έτρωγε),για να μην καθαρίζετε κάθε μέρα,κάντε το εξής::Καθαρίστε αρκετές πατάτες,κόψτε τες κανονικά και βάλτε τες να βράσουν για 5-6 λεπτά.Σουρώστε τες και μόλις κρυώσουν,χωρίστε τες σε σακούλες και βάλτε τες στην κατάψυξη.Σωθήκατε!!!
- Αν θέλετε να τις διατηρήσετε μερικές ώρες μέχρι να τις τηγανίσετε,Βάλτες τες στο ψυγείο ψιλοκομμένες σ ένα τάπερ γεμάτο νερό .
- Αν πάλι σας περίσσεψαν πολλές πατάτες τηγανιτές,μην τις πετάξετε.Κόψτε τες σε κύβους και βάλτε τες σε τηγάνι με ελαιόλαδο να σιγοψηθούν.Αν προσθέσετε την ώρα του ψησίματος και λίγο δενδρολίβανο θα ενθουσιαστείτε με τη γεύση.Συνοδεύουν εξαιρετικά και κρέας,και κοτόπουλο,και ψάρι παρακαλώ!!!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πατάτες φούρνου
- Θα φτιάξετε κρέας με πατάτες στον φούρνο και δεν θέλετε να βάλετε τις πατάτες απ την αρχή για να μην λιώσουν;Τότε,ετοιμάστε τις πατάτες σας όπως συνηθίζετε και βάλτε τις σε φαρδιά κατσαρόλα,βάλτε λάδι ή βούτυρο(αν βάλετε λίγο κι απ τα δυο είναι καλύτερα),ζωμό,αλάτι,πιπέρι,ρίγανη,σκόρδο και λεμόνι.όταν οι λεμονάτες πατάτες είναι σχεδόν έτοιμες,τις ρίχνετε στο ταψί με το έτοιμο κρέας,ανάβετε το γκριλ και τ αφήνετε να ροδίσουν!Κάπως έτσι μπορείτε να φτιάξετε και σκέτες λεμονάτες πατάτες,όμως θα τις βράσετε μόνο 5 λεπτά στην κατσαρόλα και μετά θα τις βάλετε στο φούρνο να ψηθούν<για έξτρα νοστιμιά,εκτός από ρίγανη,ρίξτε και λίγο δενδρολίβανο...γίνονται μούρλια!!!
- Αν ψήσετε τις πατάτες απ την αρχή κατευθείαν στο φούρνο,για να γίνουν τραγανές και ροδοκόκκινες,πρέπει να τις αλείψετε πολύ καλά με λάδι απ όλες τις πλευρές.
- Τώρα,αν σας περισσέψουν ψητές πατάτες,μπορείτε να τις ξαναζεστάνετε και να φαίνονται φρεσκομαγειρεμένες αν τις βουτήξετε σε νερό που βράζει και τις βάλετε πάλι στο φούρνο να ψηθούν στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
==============================================
- Κι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος να φτιάξετε πατάτες τζάκετ,είναι να τις ψήσετε στον φούρνο μικροκυμάτων και μετά να τις βάλετε για λίγα λεπτά στο γκριλ να ροδίσουν!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πουρές Πατάτα
Πουρές Πατάτα
- Αν θέλετε πεντανόστιμο πουρέ κάντε αυτό και θα με θυμηθείτε!!!Βράστε τις πατάτες σε γάλα,μόλις γίνουν λιώστε τες με βούτυρο,ή τυρί κρέμα(τύπου φιλαδέλφια),ή ανθότυρο,ή κότατζ.Μην ξεχάσετε να προσθέσετε αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο!!!!!!
- Μια παραλλαγή είναι,να μισοβράσετε τις πατάτες κανονικά σε νερό με λίγο αλάτι μέχρι να μαλακώσουν(όχι να λιώσουν),να τις σουρώσετε χωρίς να πετάξετε το νερό τους,να τις ξαναρίξετε στην κατσαρόλα και να τις σκεπάσετε με μισό γάλα και μισό απ το νερό τους.Αφήστε να βράσουν μέχρι να το ''πιούν''όλο. Μετά συνεχίζετε όπως είπαμε προηγουμένως!
- Αν δεν πρόκειται να σερβίρετε αμέσως τον πουρέ σας,ισιώστε με σπάτουλα την επιφάνεια του,και καλύψτε τον με γάλα,για να μην κάνει κρούστα.Όταν θα τον σερβίρετε,ανακατέψτε τον καλά!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου